Categories
Разни

WordUp! Задкулисно

Тръгнало ми е да се оплаквам напоследък и този пост няма да е много по-различен. Разликата този път е, че не съм точно ядосан, а по скоро разочарован и огорчен от действията на един човек.

Като цяло аз съм изключително доволен и направо щастлив, че съм част от IT обществото в България. Моят опит до сега показва, че хората в тази общност са добри, честни, интелигентни и в общия сличай симпатични. Има редица предпоставки това да е така, но няма да навлизам в подробности. Явно, живеейки в този балон от готини хора ние сме станали малко наивни. Вярваме един на друг и сме склонни да помагаме за развитието на всякакви идеи без да се замисляме много.

Една важна WordPress среща

На последната сбирка на WordPress групата, на която бях (27 Февруари), излезе един човек и ни представи идеята си за събитие около WordPress. През Април тази година се провежда в WordUp Edinburgh. Ще бъде много интересно и готино ако има такова събитие и в София, по същото време. WordUp! ще се казва конференцията, набират лектори и ще бъде много яко.

Понеже познавам Марио и Ива ги питах какво мислят ако се запиша за лектор. Oбикновено съм критичен към себе си и исках някой да ме одобри преди да пратя запитването. Те разбира се, веднага казаха да пробвам.

На въпросната сбирка имаше презентация водена от Христо Чакъров, който пък познавам от години. Не си спомням точно кога и той реши да се запише за лектор на WordUp!, но знам че на тази среща се „уговорихме“.

По този начин, съвсем органично се събрахме 4ма от лекторите на място, още след като идеята за конференцията беше обявена. Лично аз посрещнах идеята с изключителен ентусиазъм и започнах да се подготвям от рано.

Организиране на Лекторите

Време мина и в един момент се появи един чат във Facebook със всички лектори. Явно това беше предпочитаният начин за комуникация на организаторите. В този чат и за първи път наравих контактите си с Александър Желев и неговата фирма която планира и организира събития. Нямаше официална кореспонденция да ни се съобщи къде и как ще  се проведе събитието, да ни се обясни плана на Организаторите. Основно този чат беше използван за да се подтикнат лекторите да вършат някакви неща около самото събитие. За мен отношението беше лееееко несериозно. Дали към самото събитие или към нас,  „Лекторите“, не мога да преценя.

Конференцията

Дойде време и за самото събитие. Събрахме се в залата и започнахме!

Честно казано нямам желание да коментирам в подробности самото провеждане. Лекциите бяха интересни, публиката обаче нямаше много интерес. Лекция след лекция залата опустяваше след като лектора пита: – Някакви въпроси? / Време за въпроси? / Въпроси?

Лекторите бяхме уведомени, че интереса е основно в техническите лекции. Реално не знам дали имаше повече от 10на технически грамотни хора в публиката. За това не са виновни организаторите. Такива проблеми се случват постоянно на конференциите. Просто е изключително демотивиращо, че направо сдухващо, когато осъзнаеш че лекцията ти е разбрана от 1/10 от публиката.

Още по-сконфузно стана, когато застанахме 3ма лектори за сесия с Въпроси и Отговри.

– И сега драги гости, може да задавате въпросите си.

– … (мълчание) … (мълчание) … на някой му стана неудобно и реши да пита нещо.

Може би ние не се бяхме представили достатъчно добре че да стимулираме хората да задават въпроси.

Проблемът, Парите, Отношението и „Теория на конспирацията“

Браво, успя да стигнеш до съществената част, а именно – оплакването.

Проблемът е с организаторите NewBusiness Tools и в частност Александър Желев, с който комуникирахме.

Преди събитието

Проблемът за мен е комплексен и ескалира в рамките на няколко седмици. Няколко дни преди събитието Марио реши да попита дали ще има отчет по разходите на събитието. Тогава аз подкрепих питането му.

Тук трябва да се спомене, че събитието с което всички, съзнателно или не, сравняват WordUp е WordCamp. Камповете обаче са специален случай, те се организират благотворително и не са с цел печалба.

Явно при това запитване сме уцелили точно темата която е много неудoбна за Александър. Получихме изключително дълъг и неуважителен отговор в който той ни обясни, че WordUp! e събитие с комерсиална цел и ние няма да получим никаква информация.

Това е много важният момент в който ние осъзнахме че нещо не е наред. Всички до един сме големи хора, много от които със собствен бизнес. Знаем как стават нещата и знаем че хората правят събития с комерсиална цел. Но! Защо трябваше да ни се обяснява като на малки деца, които ЯВНО нищо не разбират от организация на събития и бизнес.

Ние си замълчахме. Събитието дойде и си отиде и така разбрахме защо Александър беше толкова гузен по начало.

След Събитието

Няма да обяснявам в подробности, други хора вече са го направили. От моя гледна точка – общността почти се самоорганизира. Видяхме външните разходи около събитието и те бяха нищожни.

Теория на конспирацията

След това, което видяхме ние не можем да седим безучастни и да позволим на един бизнес да се възползва от НАШАТА общност по такъв безочлив начин. Александър Желев с фирма „NewBusiness Tools“ се възползваха от нуждата и готовността на WordPress обществото от допълнително събитие. Взеха едни пари и нищо не направиха!

Ние (Аз, Марио, Ива и Христо) неможем да седим безучастни в този случай. Ще покажем на общността какво направи фирма „NewBusiness Tools“. Защото аз си харесвам „балона“ пълен с наивни хора, които искат да помагат и да развиват всякакви подобни идеи. Ще направя всичко по силите си ние да останем „наивни“ и готини хора.

За нас проблема не е, че организаторите са взели пари. Не са и малките проблеми на място. Проблемът е, че те говорят  за това колко много работа е свършена и колко качествено е свършена, а това въобще не е вярно. Взеха парите, както на гостите, така и на спонсорите, за нещо което в основната му част не са направили.

Лична драма

Който ме познава знае колко съм дружелюбен и как винаги искам да се свърши работа и хората да са доволни. За 27 години съм се провалял в този си стремеж само няколко пъти. Винаги когато сбъркам си признавам и поемам отговорност. Рядко се случва някой така да ме ядоса, че да предприема такива публични действия.

Подобно отношение е недопустимо и каквото мога да направя за да дам урок, ще го направя.

 

6 отговори на “WordUp! Задкулисно”

Доста хора, гледам, са останали недоволни от организацията и от оплакванията към Александър Желев. После реших да му прегледам сайта. Очевидно, компанията се занимава с: Кол-центрове, Уеб сайтове, е-монетизация, е-мейл маркетинг, аутстафинг?!, копирайтинг, преводи, бизнес софтуер, кредити и финансиране… и измежду всички тези толкова тясно свързани дейности – организиране на събития. На никой ли не му дойде на акъла какво може да е качеството каквато и да е било услуга предлагана от подобна фирма?

Антони, свикнали сме на коректни колеги от многото технически конференции, които правят нещата ‘между другото’ в името на общността. Когато се опиташ да се изолираш от стандартния балкански синдром и се развиваш в среда, в която обкръжението ти прави и човешки неща, забравяш очевидните такива.

Проблема с публиката (в това число и аз и мои приятели, които присъстваха) е, че това, което ние знаехме за конференцията, е че тя ще е на съвсем начинаещо ниво. Издържахме малко и си тръгнахме доста разочаровани и огорчени от това, че ни говориха на китайски, а искахме да се научим как да си направим сайт. И не лекторите са виновни, защото те са си били насочени да правят дивелъпърски лекции, а някой друг, който е направил така, че в залата да има хора, които нищо не разбират.

ДА СЕ НАДЯВАМЕ, че ОРГАНИЗАТОРЪТ ще си вземе поука и вместо неща на килограм, от които не разбира, ще започне да се занимава с неща, от които разбира, които ще му се отдават, ще му харесват и няма да има толкова много недоволни хора, за да може „балона“ от готини хора да си съществува навсякъде 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *