Висококачествена бизнес логика

Това е една история която започва добре и свършва – тъпо. Да си знаете, предупредил съм.

След успешното закупуване на Tелевизор, PlayStation 3 и Apple TV, ми липсваше само аудио система за вкъщи. С малко късмет успях да наредя всичко така че да не се виждат кабели и контакти. Даже и конзолата и Apple ТV’то не се виждат. Само един екран. Голям кеф!

Така започва търсенето на безжична озвучителна система.

Общо взето не си харесах нищо освен Sonos и започнах търсенето на тази система в София. Бързо стигнах до магазина на Kirov Highend който предлага системата.

Един Петък имах работа в Обеля и минах през магазина за да видя дали може да чуя системата на място. Магазинът (Шоурум) е готин и пълен с интересна и скъпа техника. Посрещнаха ме с ентусиазъм и много добро отношение. Направо голям кеф. Пуснаха ми системата за да преценя как звучи. Имах възможността да чуя Play 3 и Play 5 по отделно и да преценя кое как звучи сам.

За моя изненада се оказа че магазина предоставя цял комплект Play 5 за 7 дни тестово ползване вкъщи. Предоставят колоната + bridge + NAS. Човек може да пробва всичко и да прецени до каква степен това е полезно за него. Съвсем нормално аз пожелах да се включа в програмата и на другия ден отидох да взема моята тестова бройка и отново останах изключително доволен от обслужването и отношението в магазина.

След седмица минах да върна техниката и споменах че ще си взема системата най-вероятно след седмица, две. Казаха ми че в момента нямат налични бройки но лесно се поръчват и идват до 4 дни. Всичко е супер! Тръгвам си доволен и нямам търпение да се обадя да си поръчам бройката.

Тук става интересно и за да разберете защо съм раздразнен от ситуацията трябва да поговорим малко за цени.

Цени на Sonos:

Play 5 – 795 лв. с ДДС
Bridge – 95 лв. с ДДС
Всичко – 890 лв с ДДС

Магазинът има 10 комплекта Sonos, на стойност ~1114лв, които раздава на потенциални клиенти за домашно ползване в рамките на 7 дни. По мой груби сметки това са над 10 хиляди лева инвестирани в рекламата на продукта.

Тъй, обаждам се аз да си поръчам техниката и след 5мин разговор се оказва че фирмата/магазинът има специална политика при поръчването на въпросната техника. Поръчката става с авансово плащане! Аз трябва да отида до магазина да им дам 1000лв, да чакам ~4 дни и после пак да отида за да си взема техниката!? Какво подяволите?

Излиза че те могат да си позволят да инвестират над 10 хиляди лева в бройки за раздаване и зарибяване но немогат да си позволят един или два комплекта на склад. Дори немогат да си позволят да поръчат 1 комплект без клиента да си е платил предварително.

Еми … раздавайте си бройките и си мислете че бравите бизнес!

Интересно ми е дали ако някой заможен клиент се обади да си поръча система за домашно кино на стойност над 20 хиляди лева ще му кажат да ходи да внесе сумата авансово?!

Интересно ми е кога в България ще се научим да не дискриминираме спрямо клиентите си?

High-end – my ass!