Лондон след 3 седмици

Мисля, трябва все пак да предупредя, че съм бил в Лондон и в други части на Англия като турист. Обстановката тук не ми беше съвсем чужда.

Първото впечатление ми направиха хората. Различни размери, цветове, религии, облекла … във всички комбинации. Каквито хора може да си представите тук ги има.

Митът за времето – Лятото се пада в Сряда!

Да, ама не! Докато миналата седмица в София е валяло сняг тук беше 20 градуса.

Градът е доста мрачен. През повечето време е покрит с облаци, но това не означава, че вали постоянно. Денят обикновенно започва мрачно, като преди обяд се появява слънце за няколко часа, след което пак облаци. Интересен анекдот е какво Англичаните наричат дъжд. За “нормален” Английски дъжд може и без чадър. Температурите са приятни, защото няма огромни разлики ситрин и вечер. Примерно за следващата седмица го дават от 8-10 минимална до 17-21 градуса максимална температура. Много мразя този период в София, в който трябва да си облечен добре, защото сутрин е 3-4 градуса, а по обяд и след това става над 17.

Та, тъй. Времето тук е супер, поне що се отнася до предпочитанията на мързеливеца.

Транспорт

Лондон е над 50км в диаметър. Много хора и много сгради. Много голям! Ходя на работа с Влак!

Толкова голям град, че влаковата мрежа на страната се ползва като част от транспорта в града. Картата за транспорт важи и за влаковете, в рамките на града.

Градският транспорт в Лондон се състои от:

 • Автобуси
 • Метро
 • Надземно метро
 • Едно нещо което му казват DLR (Docklands Light Railway)
  Това чудо е като надземно метро, което се кара само. Да, точно така. Няма шофьор. Автоматика!
 • Влакове

Този списък дава малко перспектива колко е голям града!

Аз имах късмет, защото се оказа, че имам директен влак до работа. 8:47 е последният директен влак, но все пак го има. Някак си гарантира, че няма да закъснея за работа.

Работа. We Are What We Do

Аз съм говорил за тази организация няколко пъти, тъй като всичките ми пътувания извън България са свързани с тях. Оказва се, че и като работодател са много добри.

We Are What We Do са благотворителна компания със доста странен, поне за мен, модел на работа. Правят проекти с обществено значими последствия и взимат пари както от големи фирми или организации така и от държавата. Въобще тук системата с благотворителните организации е доста развита и смея да твърдя полезна.

Обстановката е супер, екипа два пъти повече. Даже ще ме пратят на AmpersandConf на фирмени разноски.

Пили, яли и се веселили

Надявах се че ще мога да понамаля яденето тук и да пазя по строг режим. Да де, ама има толкова много различни кухни и интересни неща за пробване. Няма начин, трябва да се пробва.

Досега съм опитвал:

 • Английско
 • Мексиканско
 • Италянско
 • Индийско

Поради изключително ниското ниво на моя Английски в отношение на хранителни продукти все още не съм много в час какво точно ям. Важно е да е вкусно! Уча се бързо и предполагам след месец два ще свикна.

Разнообразността на храните и питиетата тук е умопомрачителна. Немога да запомня различните видове бира по пъбовете, какво остава за засуканите ястия по ресторантите.

Кафе!

Направих си карта за Starbucks и съм много приятно изненадан. Имат варианти за силно кафе. Към момента любимата ми комбинация е:

Голямо Лате с бита сметана, карамелов сироп и допълнително еспресо! – Някак забавно е, че ми трябват 15сек да кажа какво кафе искам.

Липси

Какво ми липсва?

Ами, нищо конкретно!

В рамките на 1 месец е трудно да осети човек липсата на каквото и да било конкретно нещо. Усещам единствено засилена липса на приятелите, които оставих в София.

Заглеждам се в наргилетата по магазините с носталгия за сбирките на Задимената компания.

Така че, ако имате път към Лондон или искате да дойдете да разгледате, пишете и сте добре дошли!