WordCamp 2010

Мина цяла седмица от първата конференция за WordPress в България. Аз бях горд да съм в групата на лекторите.

Организацията на събитието, дизайна на баджовете и всичко останало беше на изключително високо ниво. Браво на Иван и Добромир за положените усилия. Надявам се да забравят колко тежка е организацията и следващата година пак те да се заемат с тази не лесна задача.

Вечерята за лекторите беше супер. Успях да си поговоря с голяма част от лекторите. Много приятни и полезни разговори се получиха към края на вечерта.

През целия ден си говорих с различни хора и направих няколко интересни контакта. Интересно е да си в лекторската гилдия, но е и доста трудно и изнервящо. Както се казва обаче за всичко си има първи път и се надявам за следващите лекции да става все по-добре.

Stefanos Kofopoulos
WordPress made for humans. The space in between SEO and usability greatness

twitter.com/titanas | pestaola.gr

Разказа ни как той е започнал да се занимава с блогиране и как е успял да направи един от най-популярните блогове в Гърция. Доста интересни неща каза и като лектор беше на ниво. Винаги е полезно да чуеш конкретни неща и съвети от човек който ги е изстрадал тези работи.

Василена Вълчанова
Как блогът да ви намери работа

twitter.com/vasvalch | vasvalch.com

Като ново лице в групата на лекторите Василена се представи супер. Показа как списването на блог може да ни помогне при кандидатстването за работа, като това не важи само за PR хората. Интересна лекция представена по готин и забавен начин. Интересно ми е да слушам и други лекции от Васи в бъдеще .

Константин Данков (Аз)
Бързо и лесно с WordPress и К2

Аз разказах за възможностите на WordPress за ползване на дъщерни теми. Интересна функционалност предоставяща лесен и удобен начин да направите малки или големи промени по една тема, без реално да се ровите по кода й.

Критиките и оценката оставям на вас.

Стефан Кънев
Как блогът ми ме направи по-добър професионалист

twitter.com/skanev | skanev.com

Както винаги се представи на невиждано ниво за Българските среди. Супер интересен и забавен лектор. Нещата които каза бяха много верни и се надявам повече хора да са внимавали на неговата лекция.

Хубаво и ние да си имаме добри лектори, за да има от кой да се учим ние простосмъртните!

Николай Бачийски
Какво се случва с WordPress

nikolay.bg | twitter.com/nikolayb

Информативна лекция за бъдещето на WordPress, която мисля беше много приятна за повечето хора в залата. Изглежда тази добре развиваща се Блог платформа ще тръгне по пътя на един малък, но силен CMS. Какво по-добре от това?!

Николай става все по добър като лектор и като се вземат предвид интересните неща които казва нямам нищо против да се появява на всички местни конференции.

Joost de Valk
WordPress & Search Engines: make sure your content is findable

twitter.com/yoast | yoast.com

Лекцията и човекът който осмислиха целия ден и въобще цялото събитие за мен. Още предната вечер на вечерята с лекторите успях да си поговоря с него и останах много впечатлен. Дава много добри съвети без да прекалява с егото.

Презентацията му беше много добре подредена и представена. Смятам да я използвам за напред когато трябва да обяснявам на някой клиент защо SEO не е технически проблем и какво трябва да се прави в тази насока.

Еленко Еленков
Как да блогваме през 2010 – годината, в която Facebook уби всичко

twitter.com/elenko | eenk.com

Интересен поглед над това как се променя поведението на хората в интернет. Как хората ползват Facebook сега за неща които са си ползвали блоговете преди време. Фирмите и бизнеса се насочват към Twitter и блоговете стават все по-малко.

Заинтригува ме с нещата които каза. Всичко звучеше много логично и на няколко пъти си помислх „Как не съм се сещал за това?!“. Много интригуващо говори.

Освен това се започнах с него на вечерята предната вечер.

Andrei Boghiu & Andrei Diaconu
WordPress – More than blogging

Неподготвени с лош английски и на всичкото отгоре бяха с презентация която сякаш се опитваше да продаде идеята да се ползва WordPress. Нещо не бяха преценили цялата работа.

Нищо де, изглеждат готини хора и дочух хубави неща за работата която вършат. Дано да се постегнат и следващия път да са по-добри.

Богомил Шопов
Архитектура на WordPress и как да пишем за пари

twitter.com/bo_go | bogomil.info

Направи доста забавна презентация, като каза полезни неща за хора които сега започват да се занимават и нямат опит в това да си търсят клиенти. Презентацията му се получи, но се надявах на нещо по конкретно и повечко реална информация да беше дал.

Cristian China Birta
Everybody is a blogger now…

След тази лекция си тръгнах и отидох да спя. Ако не беше румънския контингент можеше и да изкарам цял ден, но тези хора ми дойдоха в повече.

В този случай презентацията беше по скоро едно твърдение:

Хората са тъпи и не оценяват това което имат. WordPress е много як а пък ние блогърите сме мрънкала дето никога не са доволни.

Това го повтори има няма 10 пъти и приключи презентацията.

Огнян Младенов
Създаване на поддържащи сайтове на WordPress.com – най-добри практики

twitter.com/oggin | oggin.net

Пропуснах лекцията, но чух че е станала интересна дискусия и с нетърпение очаквам да излезе видеото.

Веселин Николов
20 начина да си убиеш блога, без да се усетиш

twitter.com/dzver | dzver.com

За съжаление не издържах за лекцията на Дзвера. С нетърпение очаквам видеото.

Обобщение

Събитието беше на много високо ниво и се надявам за напред все такива да се нащата. Разочарование бяха румънците, които си бяха дошли на екскурзия, но това не трябва да ни ядосва. Имаше много добри лекции и много приятни хора. Изглежда има бъдеще в българската уеб култура като цяло.

Вече чакам с нетърпение събирането следващата година.