iPhone – 6 месеца по-късно

След повече от половин година ползване вече мога да изкажа впечатления и да опиша как ползвам аз това чудо на съвременната техника. iPhone’а наистина е мобилен компютър и може да се ползва по коренно различен начин от всеки човек. Възможностите са почти неограничени. За целта на ревюто трябва да кажа предварително някой неща.

 1. Не съм си отключил телефона. Ползвам си всичко легално, както са го замислили от голямата ябълка.
 2. Купувам си програмки, от Американския магазин. Имам познат който ми купува Gift Certificates.
 3. Вярвам, че не съм се вманиачил прекалено. До момента съм изхарчил около $40 за софтуер.
 4. Харесвах Symbian s60 3rd Edition. Преди да си взема iPhone (3GS 16GB) бях запален фен на Nokia. Имал съм Nokia 5510, Nokia 91 (който загубих след 1месец), Nokia 1112, Nokia E60. Харесвах си много последната Nokia, която издържа ~4 години и все още служи вярно на сестра ми.

Стана наистина дълъг пост затова ако ви интересува продължавайте.

Наблюденията и мненията изразени е този пост не ангажират никого с нищо. Ще се радвам да споделите мнения и предложения за различни подходи към нещата, но мнения от сорта „iPhone’a е боклук, HTC кърти“ не помагат на никого и ще бъдат трити безцеремонно.

Телефон и Адресна книга

Контактите са една от най-приятните функции на този телефон. Още тук мога да кажа колко добре се интегрира телефона с операционната система на Apple. Не мога да коментирам как точно става синхронизацията на контакти, когато ползвате Windows.

В OS X има програмка наречена „Адресна Книга“ и там се пази цялата информация на контактите. Всичко което може да се сетите за човек може да се въведе в точното място за целта.

В телефона имате списък със „Любимите“ ви номера. Спестява ровенето в списъка с разговорите и улеснява осезаемо работата с телефона. Така или иначе всички звъним най-често на приблизително десетина души.

Бързо се свиква и после се чудиш как си карал без този телефон.

Какво ми липсва от Symbian.

Има една готина функция, която позволява да настроиш телефона да ти прочете името на човекът, който звъни. Доста полезно, когато съм във парка със слушалки, а телефона е във вътрешният джоб под няколко ципа. Нямаше да ми се налага да вадя телефона за да разбера кой звъни. В iPhone няма такова чудо.

СМС’и

Подрежда всички съобщения разговори за всеки номер с който сте си писали. Все още не мога да реша дали ми харесва или не. Това че винаги има само един разговор за всеки номер независимо кога сте си писали може да бъде доста объркващо.

Балончетата за всяко съобщение също не са ми много по вкуса, но ги преглъщам. Не съм много по писането на кратки съобщения. Предпочитам да се обадя и да се разбера с човека отсреща.

Поща (Email)

Много добър клиент за Електронна поща. Не съм ползвал поща на мобилно устройство преди. Nokia’та не ставаше за такова нещо, макар да имаше супер готин екран. Може да се гледат прикачени картинки и си е направо кеф да отговаряш на съобщения.

Нагласил съм си всичките 4 акаунта и ползвам телефона за индикатор през деня. Не държа вече пощата постоянно отворена защото телефона е до мен и той проверява през WiFi’то в офиса през 10мин. Така че винаги знам дали имам поща във всичките си акаунти.

iPod

Това може би е най-ползваната програма в телефона от мен. Още от първата ми Nokia, със 64MB памет, съм свикнал да имам музика в мен. Мога да ходя километри пеш ако имам какво да слушам иначе – не!

Аз съм със 16GB и 10 от тях са ми предостатъчни да си сложа музиката, която ми се слуша в момента, че даже и такава за дългосрочна употреба. Все пак трябва да се вземе в предвид, че съм постоянно пред или до компютъра и не ми пречи да синхронизирам телефона всеки ден, по няколко пъти.

Качеството на звука е супер, все пак Apple са почти монополисти в пазара на мобилните музикални устройства и това си проличава.

Карти

Google Maps рулира! Имам предплатени 2GB интернет и не ми пука, че се свалят постоянно. Освен това можеш да си активираш кеширане във някой апликации, което решава проблема.

Все пак трябва да кажа, че аз не пътувам много и на мен разни апликации за GPS за по $2, който ползват Google Maps са ми обсолютно достатъчни. За ориентацията из София е перфектно.

Програмчета:

Въобще много е яко, но гледам на къде карам все пак!

Internet Tethering

Предаването на интернет връзката на телефона на лаптопа е супер полезно. Практически имам интернет навсякъде където има 3G покритие. Като цяло съм доста доволен от покритието на Globul в София. Скоростта също не е за подценяване. Пускал съм за теста торенти през Bluetooth tethering и резултатът ме впечатли със ~170KB/s.

Напълно достатъчно е да си свърши човек каквато и да било нормална работа. Не винаги скоростта е достатъчна да сваляте и качвате големи файлове, но върши работа за Email и друг вид такива неща.

Safari

Истински браузер в джоба. Вярно е, и е невероятно. Колко работа съм свършил вече с телефона без да ми се налага да спирам някъде и да разтварям лаптопи. Да имаш истински работещ браузер в такова устройство е супер удобно за хора, които се занимават или интересуват от Web.

Има си разни малки проблеми тук там, но като цяло е удоволствие да се ползва. А за хората дето още пищят и врещят за флаш ще кажа:

Гледайте си работата! Не ми трябва флаш на такова устройство.

Флашът кара компютърът ми да забива какво остава за такова малко и ограничено откъм хардуер устройство. Гледах демо на Flash Audio за Maemo на Nokia. Еми ако трябва да чакам минута за да зареди някакъв миниатюрен аудио плеър какво остава за по сериозни неща.

Кефя се на флаш, но там където е полезен. За интерактивни и процесорно гладни апликации, където на човек му трябва и сравнително голям екран за да се наслади на ефекта.

По моя преценка нито един телефон не поддържа флаш. От Apple просто са достатъчно горди да си го признаят и да не се гаврят с телефона си.

When in danger or in doubt, run in circles, scream and shout!

Robert A. Heinlein

Снимки

С телефона можеш да си разглеждаш снимките. Пак трябва да спомена за добрата интеграция със останалия софтуер на Apple. Може да си нагласиш iTunes да синхронизира определени албуми от iPhoto. iPhoto е програма за съхранения на снимки. Там обикновено човек си държи цялата колекция дигитални снимки.

Цялата хава със синхронизацията може да стане доста сложна ако използвате така наречените „Умни албуми“. iTunes може да синхронизира всички снимки които отговарят на определени критерии.

Има и доста програмки за разглеждане на снимки онлайн. Аз си ползвам официалният клиент на Flickr за да си разглеждам моите снимки и тези на контактите ми. Работи особено добре с WiFi, но и на 3G се справя доста добре.

Тези дни и от голямата ябълка пуснаха собствен клиент за разглеждане на Mobile Me галерии.

Камера

Снимането с телефона до колко знам става от последната версия насам. 3GS прави що годе добри снимки, но в повечето случай ви трябва доста светлина за да станат. Това все пак е проблем на всички камери с малък сензор.

Елементарното управление на фокуса и блендата прави снимането доста приятно. Има и голямо количество програмки, които улесняват правенето на панорами и добавят всевъзможно ефекти. Човек може да постигне доста интересни резултати без въобще да знае как да борави с програми за обработка на изображения. Не ви трябва и компютър дори.

Аз гледам да не се вманиачавам в тези неща. Тъй или иначе съм на компютъра постоянно и по цял ден ми е отворен Photoshop’а, та няма нужда да се затормозявам с правене ефекти с телефона.

Ето малко снимки, който съм правил с моя iPhone 3GS:

През първия сериозен сняг в Южният парк в София

[flickr album=72157622898948513 num=8 size=Square]

Опити за макро

[flickr album=72157622082462768 num=8 size=Square]

Нова година 2009 – 2010 (Не се справя много добре при малко светлина)

[flickr album=72157623194725520 num=8 size=Square]

Програмчета за камерата

 • Genius
 • Pano
 • Snapture
 • iTimeLapse
 • Cooliris
 • LittleSnapper
 • Gallery

YouTube

Много е яко като няма какво да правиш или като искаш да покажеш някакво забавно клипче точно на момента.

Часовник + Будилник

Много добри функционалности, като се има предвид колко зле са Symbian’ите в това отношение. Можеш да си създаваш аларми и да ги автоматизираш за определени дни от седмицата.

Какво ми липсва от Symbian.

Едно много дребно нещо което ми липсва от Symbian е показването колко време остава преди да звънне алармата. Не че не мога да смятам, ама все пак…

Социални мрежи

Разбира се ползвам телефона доста сериозно за да следя глупостите в Twitter и Facebook. Ето какво ползвам:

Интересно за iPhone’я:

Заключителни думи

Като цяло адски много ми харесва телефона и това че може да прави супер много неща го прави направо незаменим. Както всички останало разбира се и този телефон си има своите недостатъци и лошо страни. Няма физически контакт с клавиши и това е проблем за много хора. Ограниченията наложени от Ябълката не винаги изглеждат нужни и дразнят.

При всички положения не е за всеки, но продажбите в световен мащаб говорят сами по себе си. Единственото обективно сравнение за успех може да е броя продажби, а в това отношение iPhone’а води със няколко-стотин обиколки пред всички останали конкуренти. За пример ще дам Vodafone (последната, 4та) мрежа която започна да продава iPhone’а в Англия преди няколко дни обяви над 50 000 поръчани телефона в рамките на 2 дни след пускането. Всички си мислеха, че Англия се е наситила на iPhone’ a.

За сравнение Nexus One на Google продаде само 20 000 бройки за първите 2 дни след първоначалното си пускане в щатите, където телефонът на Apple продава милиони.

Статията няма да остане в този си вид, ще я развивам и разширявам с времето. Има доста линкове да се добавят и разни коментари за неща които ползвам и ми хоресват.