Кои браузери ползвам и как

Програмите за разглеждане на съдържанието в Интернет станаха доста. Но хората като мен, които се занимават със създаване на това съдържание, както и със създаване на системи за управление на съдържание ползваме тези програми по различен начин от простосмъртният потребител. Ето сега ще споделя какво и как ползвам аз в работният си процес и извън него.

Браузерите които имат значение: (лично мнение)

Дълъг списък стана! Особено като се има в предвид, че Internet Explorer има 3 версии, които нямат нищо общо по между си! Сега по същество.

Работа

По цял ден режа дизайни и се мъча да угодя на всички тези браузери. Да ви кажа не е лесно! Основно гледам ползвам Firefox и Сафари (последното откакто се преместих на мак) докато работя. Активното разработване е немислимо в днешно време без да се ползва Firеbug. Инспектора в Safari става все по-добър, но ГорящатаБуболечка е по-добра за писане на HTML и CSS, според мен. След като съм достигнал някакво ниво на завършеност започвам да тествам в останалите браузери. Принципно няма големи проблеми с останалите като изключим някакви малки неща. В повечето случай този етап помага да се изчистят грешки по кода, които FireFox и Safari пренебрегват или оправят вместо мен.

И на последно място, но не последен по важност, за голямо съжаление идва Internet Explorer. Като започнем от версия 6 та до последната 8. Очаквам догодина от Microsoft да пуснат версия 9 и да се налага да тествам за 4 различни версии на един браузер. Как да не си обича човек работата.

Потребителски живот

Напълно ми е ясно, че аз не минавам за обикновен потребител, че даже съм задминал леко и така наречения power user. (напреднал потребител или експерт) Все пак голяма част от времето си прекарвам в ползване на сайтове и продукти подобни на тези, които аз правя. Не отдавна (има няма 2 години) ползвах основно Firefox, но след като смених операционната среда и усетих колко бързо може да работи един браузер си смених навиците. Сега ползвам Safari за 99% от нуждите ми за разхождане из Интернет пространството.

Реално няма значение дали Safari е пуснат или не, толкова бързо се зарежда. Не се налага да чакам по 15 – 20 секунди всеки път когато съм си затворил браузера. Това е доста важно за мен защото всеки модерен браузер, който е оставен да работи повече от 4 дни без да се спре се взима на сериозно и започва да се конкурира с Photoshop по консумация на RAM памет. Честото спиране и пускане помага това да не се случва.

Разбира се има сайтове тук там, които работят по-добре под Firefox и затова си го ползвам и него за специфични неща. Например ePay.bg мога да ползвам само под FireFox. Административната секция на WordPress също работи по-добре под Лиско според мен.

Fluid

Това е така нареченият собствен браузер за всеки сайт. С появата на така наречите уеб програми се появи идеята да се направи нещо като отделен браузер за всеки сайт. Например аз ползвам GMail основно за поща. Ако съм отворил GMail като таб в един от двата браузера за които обясних по горе и по някаква причина браузера гръмне си губя и пътя към пощата. Освен това обикновенно трябва да диря таба с пощата из десетки други такива!

Тази програмка позволява да си направя инстанция на Safari само за GMail като и дам име и собствена икона. Сега си имам отделна програма, която се казва GMail. Тази концепция може да си я приложите за които сайт ви интересува.

Подобен продукт се предлага и от Mozilla нарича се Mozilla Prizm. Съветвам хората с Windows да го погледнат.

Аз какво да ползвам?

Ако наистина се чудите аз бих отговорил така:

– Каквото ви е кеф само не Internet Explorer!