Висококачествена бизнес логика

понеделник, януари 28th at 11:29

Това е една история която започва добре и свършва – тъпо. Да си знаете, предупредил съм.

След успешното закупуване на Tелевизор, PlayStation 3 и Apple TV, ми липсваше само аудио система за вкъщи. С малко късмет успях да наредя всичко така че да не се виждат кабели и контакти. Даже и конзолата и Apple ТV’то не се виждат. Само един екран. Голям кеф!

Така започва търсенето на безжична озвучителна система.

Общо взето не си харесах нищо освен Sonos и започнах търсенето на тази система в София. Бързо стигнах до магазина на Kirov Highend който предлага системата.

Един Петък имах работа в Обеля и минах през магазина за да видя дали може да чуя системата на място. Магазинът (Шоурум) е готин и пълен с интересна и скъпа техника. Посрещнаха ме с ентусиазъм и много добро отношение. Направо голям кеф. Пуснаха ми системата за да преценя как звучи. Имах възможността да чуя Play 3 и Play 5 по отделно и да преценя кое как звучи сам.

За моя изненада се оказа че магазина предоставя цял комплект Play 5 за 7 дни тестово ползване вкъщи. Предоставят колоната + bridge + NAS. Човек може да пробва всичко и да прецени до каква степен това е полезно за него. Съвсем нормално аз пожелах да се включа в програмата и на другия ден отидох да взема моята тестова бройка и отново останах изключително доволен от обслужването и отношението в магазина.

След седмица минах да върна техниката и споменах че ще си взема системата най-вероятно след седмица, две. Казаха ми че в момента нямат налични бройки но лесно се поръчват и идват до 4 дни. Всичко е супер! Тръгвам си доволен и нямам търпение да се обадя да си поръчам бройката.

Тук става интересно и за да разберете защо съм раздразнен от ситуацията трябва да поговорим малко за цени.

Цени на Sonos:

Play 5 – 795 лв. с ДДС
Bridge – 95 лв. с ДДС
Всичко – 890 лв с ДДС

Магазинът има 10 комплекта Sonos, на стойност ~1114лв, които раздава на потенциални клиенти за домашно ползване в рамките на 7 дни. По мой груби сметки това са над 10 хиляди лева инвестирани в рекламата на продукта.

Тъй, обаждам се аз да си поръчам техниката и след 5мин разговор се оказва че фирмата/магазинът има специална политика при поръчването на въпросната техника. Поръчката става с авансово плащане! Аз трябва да отида до магазина да им дам 1000лв, да чакам ~4 дни и после пак да отида за да си взема техниката!? Какво подяволите?

Излиза че те могат да си позволят да инвестират над 10 хиляди лева в бройки за раздаване и зарибяване но немогат да си позволят един или два комплекта на склад. Дори немогат да си позволят да поръчат 1 комплект без клиента да си е платил предварително.

Еми … раздавайте си бройките и си мислете че бравите бизнес!

Интересно ми е дали ако някой заможен клиент се обади да си поръча система за домашно кино на стойност над 20 хиляди лева ще му кажат да ходи да внесе сумата авансово?!

Интересно ми е кога в България ще се научим да не дискриминираме спрямо клиентите си?

High-end – my ass!

6 Responses

 1. Боби четвъртък, април 4th
  at 11:41

  За радост/жалост прекалено малко си имал вземане-даване с родни търговци. Аз покрай фирмата всяка седмица имам horror story, макар че повечето са абсурдни, не толкоз страшни. Хем B2B, смятай с клиентите как е.

  Според мен прекалената ябълкова фенщина ти докарва тия мисли за подозрително малки и съмнително скъпи говорителчета, че и кабел да нямало. Баба ти се безжично е слушала Корн, нали 🙂 Утре ще ти потрябва жичка, я бушон да опраиш, я вратата да вържеш да не се тряска – ша та питам.

  Фактически в БГ фалшивите претенции създават тия недоразумения. Льольовците от Киров се правят на гъзари, от които други гъзари да купуват, но всъщност са мишоци, от които купуват обикновени хора. Ако имам 20К за аудио система ще съм ОК да почакам и 4 седмици доставка, щото знам, че ще е най-доброто.

 2. Константин Данков четвъртък, април 4th
  at 13:24

  Не е проблема чакането. Ще отидеш ли да им дадеш 20К предварително е въпроса? Особено след като не са споменали тази малка странност в рамките на 3 срещи.

 3. Боби четвъртък, април 4th
  at 14:40

  Е ми да, що, бих им дал, като има насрещен документ парите няма да се загубят и явно 20К няма да са проблем за мен. Рядко съм купувал стока, за която не е нужно да се плати предварително и да се чака (изключая злободневието).

 4. Plazmonius Monicus петък, април 5th
  at 08:28

  Коко, е те тука те ги има тези фетишистки изпълнения – http://ele.bg/audios-sonos 🙂
  След като вече си ги чул как звучат, предполагам едва ли е проблем да си ги поръчаш откъдето ги имат.
  Поздрав.

 5. Гери четвъртък, февруари 27th
  at 18:58

  Интересна публикация. Любопитно ми е изобщо има ли друга фирма в България, която да раздава скъпа или не скъпа техника за тест у дома, при това за една седмица? Беше ми приятно да се запознаем в нашия шоурум.
  Относно политиката с авансовото плащане – това е честа практика в търговията, особено когато не продаваш евтина стока шир-потреба.
  Това, че на теб не ти харесва, не е наш проблем. Щом е такъв проблем повторното идване в нашия шоурум, можеше да споделиш, че не ти е удобно – работим и с куриерски фирми, така че нямаше да е нужно дори да идваш в шоурума ни повторно.
  Пиша на „Ти“, защото сме започнали да си говорим на „ти“ още от началото, при първата ни среща в шоурума.

  P.S. А за т.нар. дискриминацията:
  „Интересно ми е дали ако някой заможен клиент се обади да си поръча система за домашно кино на стойност над 20 хиляди лева ще му кажат да ходи да внесе сумата авансово?!“ – ДА!
  Поздрави!

 6. Константин Данков понеделник, ноември 24th
  at 12:07

  Здрасти Гери,

  Отново приятна изненада, фактът че обръщате внимание на такива публикации създава добро впечатление.

  Под „вие“ имам предвид фирмата, както управител, така и цялата група хора която взима решения за инвестиции и политиката на фирмата. Поради публичното естество на комуникацията се обръщам към организацията.

  Явно обаче източникът на моето разочарование е останал неясен.

  Не съм чул да има друга фирма която да раздава техника от подобен ценови клас за домашно тестване. Както съм написал, бях изключително впечатлен от всичко – до момента с капарото. Просто няма как да ме убедите, че при инвестиция от поне 11 хиляди лева само за тези домашни тестове, и нямам си на идея колко реклама по сайтове напред назад, вие сте решили, че няма нужда да държите поне 1 бройка на склад.

  Видимо за мен, фирмата беше инвестирала много пари и енергия да рекламира въпросният продукт. При сравнително ниска цена на комплект, на фона на останалите предложения в шоурума, не мисля че логиката ми е изцяло сбъркана.

  А що се отнася до дискриминирането, явно аз имам допир до различен тип заможни хора. Моят опит показва, че хора които дават такива пари за техника обикновенно не искат да си губят време в „пазаруване“, но моят опит, ще си призная, е провинциялен. 🙂

  Поздрави,
  Коко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *