Как ползвате Facebook?

събота, май 15th at 13:37

Последните няколко дни, че може би и седмици, голямо количество Интернет журналисти  се хвърлиха да коментират проблемите около Facebook и личното пространство на потребителите.

Покрай всички упреци и защити на мен ми стана интересно как различните хора ползват Facebook и каква полза извличат от него? Та, с този пост ви моля да споделите в коментарите:

 • Как вие ползвате тази социална мрежа?
 • За какво ви служи?
 • По ваше желание ли се присъединихте или социалният натиск е твърде голям?
 • Вашето мнение за Facebook

10 Responses

 1. Серж събота, май 15th
  at 15:29

  Ползвам го умерено.
  Facebook е просто платформа и не е виновна за нищо, прави просто едно прекрасно отражение на обществото ни. И това, че сумати хора не го харесват, значи че не си харесват обществото, или казват че не го харесват и се цупят и лигавят, несъзнавайки че това са те.

  Ползвам я за да общувам с прители, да си споделявам снимки.

  Служи ми за развлечение и контакти.

  Присъединих се преди големия бум, значи по мое.

  Прекрасно огледало.

 2. Христо Дешев събота, май 15th
  at 18:09

  И аз съм съгласен със Серж, че сурат тефтера е просто платформа и ако някой не е доволен, трябва да търси проблем а у себе си. Иначе го ползвам за постване на снимки и линкове, както и за четене на същите.

  От години навсякъде в интернет се регистрирам с истинското си име и онлайн се държа както бих се държал на живо. Фейсбука не прави разлика и нямам притеснения за поверителността на информацията ми там – всичко е публично и нямам какво да крия.

  Коко, тъкмо разбрах, че не сме „приятели“ на фейсбука и реших да поправя тази неправда! 😀

 3. Свилен Попов събота, май 15th
  at 18:30

  В последно време не влизам кой знае колко много.
  Иначе на въпроса „Как вие ползвате тази социална мрежа?“ – facebook е добър инструмент за намиране на информация. Това е причината да го използвам – лесно мога да намеря дадена информация, която ме касае.
  От началото бях просто любител и използвах почти всички възможности, които FB предлага, но сега примерно всяко едно приложение (тип игри, тестове всякакви други измишльотини) са мигновение блокирани.

  Освен за черпене на информация, го използвам за връзка с приятели и колеги.

  Иначе на който не му харесва -> горе хикса.

 4. Серж неделя, май 16th
  at 15:37

  А и научих имената на приятелите си.

 5. Боби понеделник, май 17th
  at 09:50

  Аз още не го ползвам (вероятно съм един от малкото) – точно защото не съм измислил подходяща работа, която може да ми върши. Примерно Твитер налазих щото е лесен за микроблог/wp интеграция и има клиент за телефона.

  На фесбука единственото що-годе разумно обяснение ми е да се намеря със съученици, но това определено не ме влече особено. Някой ми беше казал преди 2-3 години „ама представи си да се намериш с отдавна забравени приятели“ – прекрасно, няма що. Сигурно има причина тия „приятели“ да са отдавна забравени.

  Иначе разбирам прекрасно всички от другата камбанария, които го ползват – ако нямаш блог, фликър, твитер, сайт и гмейл/гкал, определено платформата сбира всички нужди во едно (макар и да ги покрива на ниво санитарен минимум).

 6. Константин Данков понеделник, май 17th
  at 16:51

  Тъй, благодаря на вискчи коментирали до тук за отделеното време.

  Та да кажа и аз какво защо и как.

  Моя профил го създадох по необходимост. Пишем в офиса разни апликации от време на време и трябва да се тества. Сега някой ще каже, че винаги има начин да си поддържам един тестов акаунт и да не ползвам услугата, ама то народа налази за отрицателно време. Егати лудницата – биг брадъра може само да се учи, докато дъвче люти репички!

  Плъзнаха приятели от всякъде и аз реших, че ще го запазя. Това по времето, когато още нямаше такъв Stream който Facebook направиха по модел на Twitter.

  Забелязах, че уведомява за рожденни дни и таквиз неща което е полезно. Не всички хора са в Skype и не на всички имам рожденните дни в указателя, което се опитвам да поправя.

  Като цяло избягвам всякакви игрички в нета дето можеш да цъкаш безпир и до безкрай и пак да си на предпоследно място. Загуба на ценно време, което мога да прекарам в по-приятни занимания. Тогава за мен Facebook нямаше особено сериозно приложение освен че имах всички познати на 1 място. Приятелите ми бяха и все още са хора с които съм имал някакво взимане даване. 99% съм виждал наживо и сме пили заедно!

  Да де ама спрях да влизам. За снимки си ползвам Flickr знам защо го ползвам и нямам желание да си разпръсквам снимките по съмати сайтове.

  Сега ползвам и Twitter – чета хора, които смятам, че има какво да кажат и са интересни. Това че тези хора не знаят за мен ме устройва на 100%. Идеята с микроблогинга реализирана от Twitter на мен ми върши супер работа.

  И да си дойдем на думата излиза, че за хора ползващи тези нови услуги като Twitter, Flickr, LastFM и така нататък, Facebook e безмислен извън връзката с хора които я искаш да следваш я не.

  Аз си реших проблема като интегрирах всичките тези услуги във Facebook профила си и спамя всички с нормалните канали които ползвам. Не ми се налага да влизам в сайта. От дъжда на вятър влизам през iPhone програмката да видя дали някоя заблудена душа не иска нещо от мен на лично или не се е появил някой нов приятел. Това се случва когато наистина няма какво да правя на някоя опашка или нещо подобно.

  Поправете ме ако греша, но изглежда Facebook се превръща в заместителя на порталите за обкновенните потребители. Всеки който не го интересува си следи кръга от приятели и не му пука за нетя. Пък ние „яките“ потребители си праим каквото си искаме на 10 места и сътветно поддържаме контрол?!

 7. Радослав Станков сряда, май 19th
  at 09:14

  С малко закъснение да се включа и аз 🙂

  Ползвам го главно за склад на снимки / линкове / и други подобни. Както и да виждам какво правят голяма част от познатите ми, с който нямам много възможност да се виждам.

  Вече честно казано не помня как и защо се регистрирах. Обаче за мен Twitter си е доста по-забавен и информативен. Все пак като беше лафа – „Facebook is for people you went to school with. Twitter is for people you wished you went to school with“

 8. Димо събота, май 22nd
  at 09:39

  Ползвах facebook най-вече да разбирам кой къде е пътешествал и да гледам снимките от там. Privacy настройките ми бяха „всеки може и вижда всичко“. Не си падам по игрички, ферми, тестове, безсмислени статуси, и бях изфилтрирал всички, които ги употребяват, да не ми се появяват на home страницата, защото този спам пречи да виждаш реално това, което те интересува. В един момент смениха логиката на сайта и стана така, че ако си изфилтрирал някого, не можеш да му виждаш снимките в общия казан, а трябва да влезеш в профила му. Тогава си деактивирах акаунта, и без това бях почнал да прекарвам там повече време от рационалното. Вече 3 месеца не ми липсва изобщо.

 9. Вергил Пенков вторник, юли 20th
  at 13:48

  Ползвам мрежата директно през HTTP, не използвам TweetDeck или поробен вид софтуер. Даже не отговарям на коментари чрез e-mail (бяха направили такава опция, но два пъти не искаше да работи и с това се изчерпаха опитите ми).

  Служи ми рядко за лична комуникация, по-често да си намеря компания за излизане и още по-често в работата ми (към момента се занимавам с интернет реклама измежду доволно много други неща).

  Във Facebook съм от три години, мисля, под влиянието на скъпи за мен хора, които най-любезно, без да ме питат, ми направиха профил 🙂

  На въпроса дали ми харесва ще отговоря твърдо с „не“, но предполагам, че е професионално изкривяване 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *