Google Wave

сряда, октомври 28th at 16:32

Шум и коментари се изливат отвсякъде относно най-новото изобретение на Google. Чуват се наистина много негативни мнения за продуктът, който според мен са породени от неразбиране и незнание отколкото от стойностни наблюдения.

Информационни канали

Различните програми и услуги за комуникация във и извън Интернет са създадени с цел. Да се обадиш на познат за да се разберете за среща. Да съобщиш нещо на някой. Просто средство за комуникация. Макар и да е странно, тези канали обикновено се нуждаят от двама или повече потребители за да работят.

IRC (Internet Relay Chat)

IRC е отворен протокол, който ползва TCP или TLS.

Когато аз навлизах в компютърната общност през не толкова далечната 2000 година бяха популярни IRC чатовете със техните си специфичности, предимства и проблеми. Приблизително абсолютна анонимност и свобода да говориш каквото си искаш. Една интересна технология за жива връзка между двама или повече потребителя. Аз лично съм участвал в стаи с хиляди хора. Полезността на такива публични разговори за мен беше изцяло абстрактна.

– „Еха.. мога да си говоря с хиляди хора едновременно“

Това че нямаше начин лесно да проследиш разговор между двама или повече души в общия чат, особено ако не са следвали някаква конвенция за отговори, отказа мен от ползването на този информационен канал.

Електронна поща (E-Mail)

Интернет стандарт за пренасяне на електрона поща в Интернет пространството.

Следващото нещо е пощата. Идея стара колкото модерния свят. Съобщения пратени от 1 точка до друга точка и получени независимо от това дали получателят е на линия или не. Далеч не толкова обвързващо колкото IRC, което ни освобождава от отговорността да седим постоянно на линия, но ни взима възможността за интерактивен разговор.

Всички имат пощенски кутия и на всеки можеш да пратиш писмо. Независимо къде е тази пощенска кутия и кой я обслужва. Това дава право на потребителя да избира от много възможности. Няма ограничения, което винаги е добре. (Или пък не е?)

Форуми и други системи за комуникация имат своите собствени предимства, проблеми и недостатъци. Трябва да имаш отделна регистрация за всеки форум за да комуникираш и следиш отговорите на останалите. Трябва да проверяваш всеки форум за нови мнения. Всичко това е доста децентрализирано.

Коментарите по блоговете имат подобен проблем. За да следя разговорът след моя коментар трябва да отварям сайта.

Google Wave

 • Installing the open source Google Wave Federation Prototype Server
  The open source Wave Federation Prototype Server is delivered as a Java application that conforms to XEP-0114, the Jabber Component Protocol. In the examples below we show how to install the Wave Federation Prototype Server as an extension to the Openfire XMPP server, but it should run against any XEP-0114 compliant server.

След цялата еуфория с поканите аз полчих моята преди около седмица. Не съм имал много време и възможност да ползвам продукта с повече от 2ма души. Но ми се иска да обясня какво е Google Wave и защо смятам, че е интересна концепция и продукт, който всички ще ползваме с удоволствие.

В една „Вълна“ (Така наричат разговорите в Wave) може да сложите всичко, което ви трябва за да предадете съобщението си. Форматиране на текст с различен цвят, шрифт и големина. Качване и изпращане на картинки и видео.

Пишете си съобщението, добавяте един или повече получатели и сте готови. В случай, че един или повече от получателите види вълната в този момент той може да започне да ви отговаря директно или да го игнорира и да отговори по късно. Точно както email.

Системата позволява коментиране на отделни обекти в едно съобщение. Или събщение в съобщението. Това е може да е малко объркващо за някой хора, но е незаменимо при работа с екип върху вълна която вие сте решили да разглеждате като документ.

По което и време да решите може да изпратите лично съобщение до който и да било от хората участващи в разговора, без останалите да го видят.

Много интересна възможност за мен е добавянето на Вълни навсякъде из Интернет пространството.

Пример: Вместо коментари на блогът ми аз мога да създавам отделна вълна за всеки пост и ще следя дискусията в коментарите без да се налага да проверявам постоянно.

Точно тази функция мисля че ще се развие в невероятно много посоки!

Това са само примери как тази комуникационна платформа може да се използва.

За мен най-важното е, че Google Wave е отворен протокол. Разбира се момента само Google да има клиент за използването му, но това ще се промени доста бързо. Вече има хора, който пишат свой собствени клиенти за този протокол. Съвсем скоро ще можем да си пишем по между си кой от google.com/wave кой от някой друг сайт. Това не е затворена система или поредния директен чат софтуер.

Ще видим дали ще го бива Google Wave след 1 година когато се отвори и всички с Google Account имат автоматично и Wave достъп. Критична маса трябва…

Упътване

Още по темата в нашето Интернет пространство:

Чуждестранни сайтове по темата:

26 Responses

 1. Method-X сряда, октомври 28th
  at 16:52

  Браво! Чудесна статия. Аз лично очаквам много от вълничката. Чакаме финалната версия 😉

 2. Константин Данков сряда, октомври 28th
  at 17:10

  То финална версия ще видим колкото виждаме финална версия на Gmail. Ама след година ще има и достатъчно плъгини и достатъчно потребители! 🙂

 3. Бахар Мустафа сряда, октомври 28th
  at 17:17

  И аз смятам че ще се получи нещо яко..

 4. Боби сряда, октомври 28th
  at 18:08

  Що ве, Гощата е финална, няма „бета“ надпис вече! Иначе бих искал да цитирам и да се съглася със следното: „We’re still not entirely certain what Google Wave is for – or even if humans are capable of comprehending it -…“

 5. Константин Данков сряда, октомври 28th
  at 18:18

  Съгласен Гощата е извън бета ама това стана след 5 години! 🙂

  То ясно, че и това е поредния експеримент. Аз смятам, че има шанс. Разбира се ще трябва да се постегне откъм бъгове и да се добавят функции ама те знаят как стават тези неща по-добре от мен!

 6. Васил петък, ноември 6th
  at 10:16

  Здравей,
  попаднах на твоя блог в търсене на покана за Wave… :)))
  Ако можеш изпрати 1 на dininski@gmail.com

 7. Константин Данков петък, ноември 6th
  at 10:30

  Печелиш! 🙂

 8. Pepe понеделник, ноември 9th
  at 16:52

  Здравейте,
  Първо, поздрав за чудесната статия. По мое мнение най-добрата по въпроса на Български език и с достатъчно сълбочина на анализа.
  Второ, аз не съм програмист и дори съм доста скарана с техниката, но смятам, че Вълната има много потенциал и ще улесни живота на обикновените хора като мен, стига да си отворим съзнанието за нея. Все още чакам покана, но от всичко, което прочетох по въпроса, Вълната има огромен потенциал, стига да бъде разбрана и развита правилно.

  Ще се видим на сърф в океана 😉

  Благодаря за статията още веднъж 🙂

 9. Светлин Стоянов четвъртък, ноември 12th
  at 22:27

  Много полезна тема за Google Wave – обещаващо приложение. И аз си поисках 1 покана ама май няма да дойде скоро и много бих се радвал ако ме зарадваш и мен. Поздрави.

 10. Светлин Стоянов петък, ноември 13th
  at 23:55

  Мерси за изключително бързата покана. Успех.

 11. Любомир Олчев вторник, ноември 17th
  at 00:53

  от къде може да се вземе покана за Google Wave

 12. Константин Данков вторник, ноември 17th
  at 01:11

  Мога да ти пратя ако искаш. Ако става мога да я пратя и на този мейл, който си посочил тук във формата?

 13. Pavlov вторник, ноември 17th
  at 02:53

  Blagodarya za podrobnoto obyasnenie. Naistina shte e interesno kakvo shte stane sled godina? Az moga li da pomolya sushto taka za 1 pokana ot vasha strana. Shte se radvam ako mi izleze kusmeta i polucha i az pokana… Blagodarya vi

 14. Константин Данков вторник, ноември 17th
  at 10:58

  Пратена!

 15. Гергана Георгиева вторник, ноември 17th
  at 11:13

  Дали ти останаха покани? Ще съм много благодарна ако и аз получа една.

  Поздравления за статията и за блога като цяло. Радвам се като виждам интелигентни млади хора.

  Не можах да намеря нищо в блога за Kindle и подобните устройства. Ще се радвам ако споделиш нещо и по този въпрос.

  Всичко най пожелавам!

 16. Константин Данков вторник, ноември 17th
  at 12:46

  Пратих ти покана. Не съм писал за Kindle защото нямам такава джаджа и най-вероятно няма да имам. Твърде скъпо ми е за да си позволя такова устройство с единствената цел да чете книги. Електронните книги си ги чета на лаптопа със Stanza. Синква се със същата програмка на iPhone’a и съм доста доволен. Останалата консумация на книги е или в аудио формат или на хартия.

  Поканите свършиха! Това е то! Който взел взел. Няма повече.

 17. Pepe четвъртък, ноември 19th
  at 21:49

  Добра душа си ти – всички зарадва с покани. Ранният Дядо Коледа 😉
  Поздрави!

 18. Константин Данков четвъртък, ноември 26th
  at 13:50

  Дадоха още покани от Google. Имам още 7. Пишете ако ви трябват.

 19. Серж петък, ноември 27th
  at 18:11

  Аз пък имам 16, ако се наложи обаждайте се.

 20. Marta Ivanova вторник, декември 8th
  at 11:13

  Обаждам се за една покана.
  magicfox1363@gmail.com
  Предварително благодаря. 🙂

 21. Константин Данков вторник, декември 8th
  at 12:17

  Пратена е поканата.

 22. Искрен петък, декември 18th
  at 00:49

  Здравей,

  Останаха ли покани? Ще съм ти благодарен за една 🙂

 23. Константин Данков петък, декември 18th
  at 10:26

  Пратих

 24. Искрен петък, декември 18th
  at 13:06

  Мерси много!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *