iPhone’ът у нас

четвъртък, юли 23rd at 15:13

Популярната джаджа на Apple e отдавна у нас и вече не мога да се сдържам. То бива да има липса на конкуренция ама чак толкова!

Глобул захапаха и iPhone и HTC Magic (с Android). Двата телефона дето ще се бият за приза при смартфоните. Разбира се до тук приключва и нормалната за всички останали страни приказка. Хората предлагат телефоните на осезаемо по-ниски цени и така привличат клиенти да подпиша многогодишни договори. Не и в България! Каквото и да ми обясняват разни хора, цената на която се предлага iPhone в България е направо безочливо висока. Глобул можеха да привлекат много хора към тяхната мрежа ако бяха свалили тел с поне още 100лв.

За да не си пиша ей тъй показвам цените на iPhone от Глобул:

 • Цени без абонаментни планове
  • iPhone 3G 8GB
   869 лв.
  • iPhone 3G 16GB
   1 029 лв.
 • Цени с най-скъпият план (24.90 на месец за 1 год. = 298.8)
  • iPhone 3G 8GB
   699 лв.
  • iPhone 3G 16GB
   869 лв.

  Излиза, че или Глобул нямат парите да го направят както трябва или не искат?! Защото за мен телефона е прекалено скъп в тази конфигурация. Това го казвам като доволен и мързелив клиент на MTel вече цели 6 години. Ако телeфонът беше 400лв и трябваше да се подпиша договор за 2 години мога да кажа, че и за 30лв/месец да беше, са ме спечелили. Ама на! Не искат хората потребители и това е!

  Като гледам и програмите за андроидския телефон няма да са много различни!

  След като съм поцъкал и скъпи и не толкова скъпи телеони, изплатих за 1 година един смартфон вече няма начин да им дам такива пари, по този начин. Просто няма да стане!

  Говоря за подхода на големи фирми. Не ме интересува колко пари е телефона на черния пазар и как мога да си го взема и откъде. Тези неща ги знам. Интересно ми е докога такива големи фирми ще си правят допълнителната печалба по този начин?!

5 Responses

 1. Michel четвъртък, юли 23rd
  at 15:41

  iPhone струва 99 или 199 долара. Крайна цена. С договор. В Щатите.

  У нас – 600-900 долара? Крайна цена. С договор.

  Бе тия на подбив ли ни взимат от Apple/Globul или…?;-)

 2. Константин Данков четвъртък, юли 23rd
  at 17:37

  В случая Apple няма много връзка. Логично е в щатите да натискат за по-добри условия. Ама Глобул се изложиха.

  И да в момента 3G’то е $99 с нов 2 годишен договор!

 3. Иво Иванов четвъртък, юли 23rd
  at 21:19

  Напълно съм съгласен с написаното, цената е неоправдано висока. Да се надяваме, че от Globul все пак ще се вразумят и ще пуснат новия 3G S на по-разумна цена.

 4. Ицката петък, юли 24th
  at 10:05

  Тея неща не трябва да те учудват. Не само при телефоните е така у нас, ами въобще при цените – и за автомбили, и за апартаменти, и за техника, джаджи, и въобще за каквото се сетиш. Защо ли? Ами много просто: хората искат да печелят. Те много добре знаят, че за 869 лева ще се намерят хиляди гъзари, които да си го купят. И 1869 лева да го направят пак ще си го купуват 🙂 . Щото е айфон и щото е яко. Тях не ги интересува, че в Щатите този телефон струва 99 долара. За тях е важно да е скъпо. Колкото по-скъпо, толкова по-яко.

  Същото е и с дрехите, с т.нар. „маркови“ дрехи по моловете. В щатите това са най-евтините боклуци и хората си купуват тениски за по 10 долара, за да тичат с тях. Тениски, които тук струват 70-80 лева 🙂 Обаче тъпаците обикалят по моловете и си ги купуват. И 200 лева да ги направят, пак ще си ги купуват. Незнам на какво се дължи това, на простотията сигурно.

  Та търговците много добре го знаят този момент и умело го използват. Що да не изпляскат 200-300% надценка (че и повече), щом има балъци, които плащат? И ще поддържат такива цени дотогава, докато има хора, които ще ги дават тея пари. А такива винаги ще има.

  Колкото до GSM операторите сутринта точно това си говорехме с една приятелка, че и трите ни оператора са си един малък картел и поддържат еднакво високи цени 🙂

 5. Марио Пешев вторник, юли 28th
  at 00:29

  Както каза Ицката отгоре, докато има кой да им налива пари на нашите мили оператори, така ще се случва. Щеше да бъде още по-критично, ако все още само Мтел бе на пазара (или може би Мобиком бе продължил традицията самостоятелно), при което цените щяха да са още по-високи, а нямаше да си мечтаем и за наполовина ‘промоциите’ и ‘отстъпките’ от абонаментните планове в момента.

  Другото нещо е алтернативата. В момента все още вносът отвън е прекалено солен за сам човек, а и няма подходящ онлайн пазар за българи и поръчка от чужбина. Повечето хора биха изчакали 2-3 седмици за устройство, което ще дойде на 2-3 пъти по-ниска цена с гаранция. Но друго е поръчка от eBay със скъпа доставка и нередки проблеми при доставката. Както и несигурни вносители на телефони по форумите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *